
تعریف بانکداری الکترونیکی
واژه بانکداری الکترونیکی به دو صورت تعریف میشود. یکی ارائه خدمات بانکی با استفاده از سیستم الکترونیکی و دیگری خدمات الکترونیکی بانکی. اگر تعریف اول را در نظر بگیریم بحث قدیمی را پیگیری میکنیم مثل استفاده از تلکس و تلگرام که از قبل در بانک بود و دارا بودن آن برای بانکها مزیتی به شمار نمیآید. اما در تعریف دوم بانکداری الکترونیکی خدمات الکترونیک ارائه میدهد، یعنی اگر قرار باشد که رایانه در شعب فقط کار حساب جبری کارمند شعبه را انجام دهد به بانکداری الکترونیک دست نیافتهایم (کیمیایی، 1384) .
- بانکداری الکترونیکی را میتوان ارائه خدمات بانکی و پرداخت از طریق سیستم بانکی با استفاده از ابزار الکترونیکی و سایر تجهیزات پیشرفته تعریف نمود (گوتزینیس،2008).
- بانکداری الکترونیک شامل کلیه کانالهای الکترونیکی است که مشتریان برای دسترسی به حسابهایشان و انتقال پول یا پرداخت صورت حسابهایشان از آن استفاده میکنند. این کانالها عبارتند از تلفن، اینترنت ، موبایل و تلویزیون دیجیتال (کارجالتو و همکاران ، 2003).
- بانکداری الکترونیکی عبارتست از به کارگیری ابزار و وسایل الکترونیکی از جمله اینترنت، شبکههای ارتباطی بی سیم ، دستگاههای خود پرداز، تلفن و تلفن همراه ، در ارائه خدمات تو محصولات بانکی که این محصولات و خدمات بخشی از تامین های مالی در سیستم پولی و مالی کشور است (عباسی نژاد، 1385).
- بانکداری الکترونیکی ارائه خدمات و سرویس به مشتریان یک بانک برای دسترسی به اطلاعات حساب ها و امکان انجام تراکنش مالی از طریق کانال های ارتباطی فراهم شده بر بستر ICT است (قادری ، 1387).
- بانکداری الکترونیک عبارت است از ارائه خدمات بانکی از طریق یک شبکه رایانهای عمومی قابل دسترس که از امنیت بالایی برخوردار است (الهیاری، 1384) .
- بانکداری الکترونیکی عبارت است از استفاده از فناوری پیشرفته شبکههای ارتباطی و مخابراتی برای انتقال وجوه در سیستم بانکداری (انتقال الکترونیکی وجوه و بانکداری الکترونیکی ، 1384).
- بور بانکداری الکترونیک را به عنوان یک ارتباط الکترونیکی بین بانک و مشتری به منظور آماده سازی ، مدیریت و کنترل مبادلات مالی تعریف میکند. در بسیاری موارد بانکداری الکترونیک را بانکداری مجازی نیز مینامند و این به خاطر انجام امور بانکی به صورت مجازی و دور از شعب بانکی است. به عبارتی بانکداری مجازی عبارتست از ارائه خدمات بانکی به کمک ابزارهای جدید تکنولوژیکی مختلف و متفاوت از ابزار بانکداری سنتی ، که به شیوههای مختلفی از قبیل دستگاههای خودپرداز، بانکداری تلفنی، بانکداری خانگی و بانکداری اینترنتی صورت میپذیرد (الیانو و همکاران، 1999) .
روشن است که تکنولوژی موجب توانا ساختن مشتری از طریق دستیابی آسان به اطلاعات قابل مقایسه میشود. این امر به مشتریان اجازه میدهد با یک کلیل روی موس عرضه کنندگان خدمات را تغییر دهند (دورکین و هاکرافت، 2003) .
بررسیها نشان میدهد که حتی تا حدود 5 سال گذشته درگیری بانکها در ارائه خدمات از طریق اینترنت بسیار محدود بوده است تا چند سال گذشته یک بانک ممکن بود تنها یک وب سایت برای ارائه اطلاعاتی در مورد خدماتش ایجاد کند، اما امروزه ارائه خدمات الکترونیک به سرعت در حال افزایش است و مشتریان علاقمند به دریافت خدمات بانکی به صورت الکترونیکی نیز به دلیل در دسترس بودن و سهولت این خدمات رو به ازدیاد است(ونینگر، 2000) .
