– نقش هوش اخلاقی در موفقیت سازمان
هوش اخلاقی میتواند در موارد زیر بر عملکرد و موفقیت سازمان تأثیر گذارد:
۱- توجه به منافع دینفعان: علاوه بر سهامداران، گروههای دیگری نیز وجود دارند که از اقدامات سازمان تأثیر میپذیرند و دارای منافع مشروعی در سازمان هستند. تأمین منافع سهامداران بدون در نظر گرفتن منافع سایر ذینفعان، شیوهای غیر اخلاقی در مدیریت است.
۲- افزایش سود و مزیت رقابتی: توجه به تمام افراد و گروههایی که ذینفع هستند، میزان سود شرکتها را در بلند مدت افزایش خواهد داد، زیرا موجب انگیزش نیروی انسانی، افزایش حسن نیت اجتماعی و اعتماد مردم و نیز کاهش جریمهها میشود. طبق گزارش مجله فورچون، ۶۳ درصد مدیران عالی شرکتهای تجاری بر این باورند که رعایت اخلاقیات، موجب افزایش تصور مثبت و شهرت سازمان شده، منبعی برای افزایش مزیت رقابتی به شمار میآید (بوکلی و همکاران[۱]، ۲۰۰۱).
۳- افزایش تنوع طلبی: متخصصان پیشبینی میکنند که نیروی کار به گونهای روزافزون، متنوعتر خواهد شد. شرکتهایی که بتواند نیازهای این افراد متنوع را درک کرده، از این تنوع به خوبی بهره گیرد، موفقتر خواهد بود. رعایت عدالت و اخلاق در برخورد با افراد متنوع در محیط کار، مدیریت آن ها را تسهیل میکند و این امکان را برای سازمان فراهم میسازد که از مزایای نیروی کار متنوع بهره گیرند.
۴- کاهش هزینههای ناشی از کنترل: ترویج خودکنترلی در سازمان به عنوان یکی از مکانیزمهای اصلی کنترل از مباحثی است که بنیان آن بر اعتماد، اخلاق و ارزشهای فردی قرار دارد. ترویج خودکنترلی باعث کاهش هزینههای ناشی از روشهای کنترل مستقیم شده و موجب افزایش سود میشود (لا و ادریس[۲]، ۲۰۰۵).
۵- بهبود روابط، افزایش جو تفاهم و کاهش تعارضات: یکی از نتایج رعایت اخلاق کار در سازمان، تنظیم بهتر روابط در سازمان است که باعث افزایش جو تفاهم در سازمان و کاهش تعارضات بین افراد و گروهها شده و عملکرد تیمی را بهبود میبخشد.
۶- افزایش تعهد و مسئولیتپذیری کارکنان: انتظار بروز خلاقیت توسط کسانی که کار خود را از لحاظ اخلاقی، ناپسند تلقی میکنند، واقعی و منطقی نیست. رعایت مطاحظات اخلاقی در گزینش و استخدام، ارزیابی عملکرد، نظام پاداشها، اخراج و کوچک سازی سازمان، باعث کاهش بدبینی و پرخاشگری و تعارض، مسئولیتپذیری بیشتر، افزایش تنوع طلبی و در نهایت افزایش ارزش، سود و درآمد سازمان خواهد شد (دیویس و دونالدسون[۳]، ۱۹۹۰).
نکته : برای دانلود متن کامل پایان نامه به سایت homatez.com مراجعه نمایید
- افزایش مشروعیت سازمان: امروزه در شرایط جهانی شدن و گسترش شبکههای اطلاعاتی، از سازمانها انتظار میرود در برابر مسائل محیط زیست، رعایت منافع جامعه و حقوق اقلیتها حساسیت داشته، واکنش نشان دهند. به علاوه این شبکه گسترده، تمام فعالیتهای سازمانها را زیر نظر دارد و به راحتی میتواند از راه انجمنها و مجامع مختلف، چهره سازمانها را در انظار عمومی تغییر دهد.
[۱] – Buckly & et al
[۲] – Lau & Idris
[۳] – Davis & Donaldson